ALGUNOS DERECHOS RESERVADOS

ALGUNOS DERECHOS RESERVADOS
CREATIVE COMMONS. Línea discontínua by Silvia Tena is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-No comercial-Sin obras derivadas 3.0 España License.

12/6/10

LECTURA RECOMANADA

JOAN BODON. CATOIA L'ENFARINAT. Club Editor, Barcelona, 2009. 

L’obra que us recomano avui, és un text exquisit, una joia en llengua occitana que acaba d’estar traduïda per Artur Quintana.
A la França occitana d´entre les dues guerres mundials, encara hi sobreviu una rara secta catòlica: el refractaris. El vailet Catoia (Amans Baptista) és l’últim descendent d’una família occitana de refractaris. La seva infància hauria pogut ser la de qualsevol nen de la ruralia si no fos pel seu avi, que el prepara perquè sigui l’hereu de la Petita Església contra la voluntat de la mare. El llibre narra la vida d'en Catoia, des de menut fins que fa el servei d'armes. Encara que qui narra és l’Amans gran, quant ja és un home adult que ha sofert la darrera guerra mundial i els camps de treball a Alemanya, la descripció és donada sempre segons la perspectiva que Amans tenia quan passaven les coses que conta; des de la perspectiva de l’infant o de l’adolescent. Així ,descriu amb tendresa i melancolia la seva infantesa: la mare, el pare, el veïnat, la gent de la veritable religió, els cismàtics, la ruralia, les tasques agrícoles, la pràctica clandestina de la religió, la marginació i vigilància i repressió a què són sotmesos per la resta de la societat... aconseguint una esplèndida metàfora de la mort forçada dels occitans, de la seva llengua i cultura.
Escrita originalment en occità i publicada per primera vegada el 1973, és considerada la novel•la major de la literatura occitana moderna. Bodon va escriure aquesta novel•la en un moment en què l'occità era una llengua agònica. La història que planteja és un excel.lent paral•lelisme entre la desaparició del culte refractari i la desaparició de la llengua occitana. I ens explica què passa quan les coses agonitzen sense remisió.

Lèxic riquíssim i elegant, gust estètic impecable. Exquisidesa en estat pur. Us el recomano.

FRAGMENT: Si sóc Catoia. Catoia l'Enfarinat. No he estat mai com els altres. Mai. Perquè sóc Catoia. I també perquè sóc enfarinat. A Sant Genièis no ho sap ningú, que sóc Catoia. No ho sap ningú, que sóc enfarinat. Però ho sé jo. Jo, Amans Baptista Codormièr. Codormìer sóc a Sant Genièis. I encara més Amans. I m'agrada ser Amans. Sant amans, primer bisbe de Rodès (...)

No hay comentarios: